Kapalıçarşı'da Kapsamlı Vergi Operasyonu: Hazine ve Maliye Bakanlığı Kuyumcuları Mercek Altına Aldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kapalıçarşı'da kuyumculara yönelik geniş kapsamlı bir vergi denetimi operasyonu başlattı. Bu çerçevede, 9 büyükşehirde 707 adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Bakanlık, 3 bin kişilik ekibiyle gerçekleştirdiği bu denetimlerde kuyumculuk sektöründeki kayıt dışılıkla mücadele etmeyi hedefliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kapalıçarşı’da kuyumculara yönelik geniş kapsamlı bir vergi denetimi operasyonu başlattı. Bu çerçevede, 9 büyükşehirde 707 adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Bakanlık, 3 bin kişilik ekibiyle gerçekleştirdiği bu denetimlerde kuyumculuk sektöründeki kayıt dışılıkla mücadele etmeyi hedefliyor.

Operasyon kapsamında, 707 mükellef denetim altına alındı ve sektörün büyük markaları da dahil olmak üzere kapsamlı bir inceleme başlatıldı. Denetimlerde, KDV oranları ve IBAN hesapları üzerine odaklanıldı. Mükelleflerin stokları detaylı bir şekilde sayılarak, faturasız altın ve değerli taş alım-satımı, ödemelerin firma hesapları dışında gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği gibi konular incelendi. Ayrıca, faturalarda ürünlerin gerçek gramaj bilgileri ve yetki belgesiz döviz alım-satımı yapılıp yapılmadığı kontrol edildi.

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Denetimlerimize 9 büyükşehirde kuyumculuk sektöründe başladık. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

Riskli bulunan mükellefler daha detaylı bir vergi incelemesine alınacak. Bakanlık, yıl içinde tüm sektörlerde denetimlerini sürdürecek ve vergi kaçakçılığına karşı sıkı önlemler alacak. Kapalıçarşı’da gerçekleştirilen denetimlerde, faturasız ürün alım-satımı, ödeme ve tahsilat hesaplarının firma sahibiyle uyumlu olup olmadığı, ürünlerin gramaj bilgilerinin doğruluğu, yetki belgeleri ve kullanılan POS cihazları da kontrol edildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kuyumcuların ortalama aylık vergi matrahının 16 bin 46 TL olduğunu belirterek, bu rakamın doktorlarda 27 bin 376 TL, avukatlardaysa 17 bin 805 TL olduğunu vurguladı. Şimşek, "Hasılat tespitleri yapacağız ve bu tespitlere aykırı beyanlarda bulunanları izah vermeye çağıracağız. Kasada sabah kapanışa kadar oturacağız ve bu süreci değişik aylarda tekrar edeceğiz," dedi.

kapalı çarşı denetleme kuyumcular Hazine ve malilye bakanlığı bakan mehmet şimşek