Sektör İhracatı MÜTİSAD İle Canlanıyor
Son dönem düzenlediği organizasyonlarda, mücevher ihracatını geliştirme hedefiyle yola çıkan MÜTİSAD, konu hakkında düzenlediği toplantılar ile sektöre hızlı bir giriş yaptı. Yakın geçmişte kurulan dernek, kısa vadede gerçekleştirdiği bu organizasyonlar ile oldukça ilgi uyandırdı. Mücevher sektörünün yanı sıra ülkemizin tüm sektörlerinde gözlenen, ihracat kavramına olan ilgisizlik ve yetersizliği MÜTİSAD ortadan kaldırıp, sektörü canlandıracağa benziyor. Dernek tarafından ihracatı geliştirme adına düzenlenen toplantıların ikincisi, 10 Aralık Salı günü Kuyumcukent'te gerçekleştirildi. Bir çok önemli ismin katılım sağladığı toplantıda bakanlardan, çeşitli dernek mensuplarına, akademisyenlerden öğrencilere geniş bir kitle yer aldı. Toplantı içeriği ile ilgili MÜTİSAD Başkanı Nilgün Kuyumcu Habergold'a açıklamada bulundu.
Son dönem düzenlediği organizasyonlarda, mücevher ihracatını geliştirme hedefiyle yola çıkan MÜTİSAD, konu hakkında düzenlediği toplantılar ile sektöre hızlı bir giriş yaptı. Yakın geçmişte kurulan dernek, kısa vadede gerçekleştirdiği bu organizasyonlar ile oldukça ilgi uyandırdı. Mücevher sektörünün yanı sıra ülkemizin tüm sektörlerinde gözlenen, ihracat kavramına olan ilgisizlik ve yetersizliği MÜTİSAD ortadan kaldırıp, sektörü canlandıracağa benziyor. Dernek tarafından ihracatı geliştirme adına düzenlenen toplantıların ikincisi, 10 Aralık Salı günü Kuyumcukent’te gerçekleştirildi. Bir çok önemli ismin katılım sağladığı toplantıda bakanlardan, çeşitli dernek mensuplarına, akademisyenlerden öğrencilere geniş bir kitle yer aldı. Toplantı içeriği ile ilgili MÜTİSAD Başkanı Nilgün Kuyumcu Habergold’a açıklamada bulundu.
Toplantıya olan katılımdan oldukça memnun olduklarını dile getiren Kuyumcu, toplantının içeriği hakkında da bilgi vererek "Toplantının amacı ana misyonumuz olan ihracatın gelişimi idi. Bu noktada sektöre fayda sağlamak, hem dernek mensupları olarak kendimizi, hem MÜTİSAD’ı tanıtmak hem de ihracatın gelişimi noktasında sektörü bilgilendirmek adına toplantıyı gerçekleştirdik. Kuyumcular odasında yaptığımız toplantının ikincisi niteliğinde olan bu toplantıyı ise Kuyumcukent’te yaptık. Toplantıda çok değerli katılımcıları ağırladık. Özal dönemindeki Sağlık ve Turizm Bakanımız Bülent Akarcalı, TÜDEP Başkanı Murat Yetişkin, Haliç Kosgeb Müdürü Adem Tuncer, Bakanlıktan Şube Müdürü Şule Hanım, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mücevherat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu(Konuşmacı), İTO Kuyumcular Komitesi başkanı Erhan Hoşhanlı ve Yönetim Kurulu üyesi Ömer Saltabaş olmak üzere, bir çok değerli sektör mensubu organizasyona ilgi gösterdi” ifadelerini kullandı.
Araştırma Kabiliyetimiz Düşük
İşletme sahiplerinin araştırma konusunda zayıf kaldıklarına ve bunun değiştirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan başkan "Toplantı aracılığı ile iyi bir bilgi paylaşımında bulunduğumuzu düşünüyorum. Derneğimiz açısından verimli olduğuna inandığımız toplantının sonuçlarını ileride alacağımızı umuyorum. Dernek olarak bu toplantıları daha sık yapmayı planlıyoruz, çünkü gündem maddelerinin bir iki kez paylaşmayla anlaşılamayacağını düşünüyorum. Hala işletmelerden, ihracat noktasında bize kim aracı olur, biz imkanlardan nasıl faydalanabiliriz, kime başvurabiliriz gibi sorular alıyoruz. Halbuki bunun için bir aracıya ihtiyaç yok, herkes gerek internet sitesinden gerek Kosgeb tarafından, gerek bakanlık tarafından bütün detayları okuyup, orada verilen yol haritasına göre kendi başvurularını yapabilir. Fakat bu konuda sektörümüzde, hatta Türkiye’nin birçok sektöründe sıkıntı var. Araştırma kabiliyetimiz oldukça düşük, meraklı insanlar değiliz. İşin kolayına kaçıyoruz ve bizim yerimize işleri başkaları yürütsün istiyoruz. Bu durumda tabii ki suistimaller söz konusu olabiliyor. Dolayısıyla kişilerin kendi işletmeleri içerisinde bu başvuruları yapabileceğini üzerine basarak anlatmaya çalışıyoruz” yorumunda bulundu.
Gelişme İçin AR-GE Çalışması Şart
İşletmelerin kendilerini geliştirmelerinde AR-GE çalışmalarının önemine dikkat çeken Kuyumcu "Toplantı kapsamında, ihracatımızı geliştirmek için nelere ihtiyacımız var sorusunun cevaplarını ararken, AR-GE çalışmalarının önemine özellikle vurgu yapıyoruz. İşletmelerimizin gelişimi adına muhakkak bu çalışmaların yürütülmesine ihtiyaç var. Bu konuyla ilgili sektörümüzü aydınlatmaya çalışıyoruz. Bir işletmenin üniversiteden nasıl faydalanabileceğini anlatıyoruz” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.