Mücevher ve Kuyumculuk Sektöründe İhracatın Buzları Kırılıyor

Türkiye'nin mücevher ve kuyumculuk sektöründe sahip olduğu ihracat potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğinden hareketle, ihracatta yeni bir atağa kalkmanın gerektiğini düşünen MÜTİSAD yöneticileri, sektörün ihracatını arttırma yönünde ciddi bir hazırlık içindeler.


Türkiye’nin mücevher ve kuyumculuk sektöründe sahip olduğu ihracat potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğinden hareketle, ihracatta yeni bir atağa kalkmanın gerektiğini düşünen MÜTİSAD yöneticileri, sektörün ihracatını arttırma yönünde ciddi bir hazırlık içindeler.


İhracat odaklı üretim, üretim öncesi ve sonrası sektörel sorunlar, tasarım, markalaşma, standartizasyon ve sertifikasyon sorunları, mücevher ve kuyumculukta AR-GE ve inovasyon, üniversite ve sanayi işbirliği gibi sektörün ihracatının geleceği ile ilgili pek çok çalışma yürüten MÜTİSAD, yaklaşık 6 aydır yürüttüğü T.C. Ekonomi Bakanlığı 2010-8 sayılı tebliği kapsamında sektörün Uluslar arası rekabetçiliğinin Gelişmesi ve Uluslararasılaştırılması projesi kapsamındaki URGE projesini uygulamaya geçirdi.


Mücevher ve Kuyumculuk sektörünün farklı branşlarında faaliyet gösteren 17 firmanın katılımı ile Bakanlık tarafından işbirliği kuruluşu olarak yetkilendirilen MÜTİSAD tarafından yürütülen URGE projesinin ilk resmi toplantısı derneğin Cağaloğlu’ndaki yeni merkezinde yapıldı. Projede yer alan firmaların, Ekonomi Bakanlığı Temsilcilerinden M.Emrah Soğancı ve MÜTİSAD yönetim kurulu ve personelinin katıldığı toplantıda, ihracatta atılım projesi olarak URGE projesinin yol haritası ve ilerleyişi ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.


Toplantıda, ihracatı geliştirme ve firmaların dünya liginde hakettiği teri alabilmesi için uluslararasılaşabilmesineimkan tanıyan bir program olarak URGE nin paydaş firmalara sağlayacağı üstün kazanımlardan bahseden MÜTİSAD Başkanı Nilgün Kuyumcu, sektörün ihracat açısından üretim ve hatta üretim öncesi çözümlenmesi gereken önemli sorunları olduğunun altını çizerek, uygulanan bu Bakanlık destekli proje ile hem firmaların kurumsallaşması hem de yaşanan pek çok sektörel sorunun daha kolay çözümlenebileceğinin altını çizdi. 


Özellikle küreselleşebilme ve yurtdışında çok daha etkin olabilme açısından, bu projede yer alan firmaların, hem işbirliği ve hem de güçbirliği kültürünün en iyi örneklerini verebileceklerini hem de bizzat kendi çabaları ile firmalarının gelişebilmesi açısından, küresel birer marka olabilme açısından büyük kazanımlar elde edebilmelerinin önünün açılacağını dile getiren Başkan Kuyumcu, üç yıl sürecek program süresince firmaların adeta bir aile gibi, bir arada ülkemizin bu güzel sektörünü dünyada temsil edeceklerine inandığını ifade etti.


Daha sonra Bakanlık adına toplantıda bulunan URGE Uzmanı M. Emrah Soğancı da, programın teknik detayları hakkında bilgiler vererek, halen devam eden projelerden elde edilen deneyim ve gözleri ile,tavsiyelerini firma temsilcileri ile paylaştı.


Toplantının ikinci bölümünde ise, toplantıya katılanlardan Abdurrahman Yalçınkaya (Apeks Kuyumculuk), A. Serdar Iğcı ( Ceha )Abdullah Tanrıverdi ( FD ), Levent Sekban( ML Yazılım), Esra Özavar ( Topkapı), Mete Boybeyi ( Boybeyi), Pof. Dr. A. Emel Geçkin ( İst. Ticaret Ünv. ), Prof. Dr. Zeki Çizmecioğlu (İst. Ticaret Ünv) Baran Hazar (Hazar), Gökhan Erol ( İnova) , Atilla Anlı ( Atilla Karat ),TinaChrista Sezer ( TinaMücevherat), Ari Çolak (Arteks ) Murat Yetişgin ( TÜDEP Bşk. – MÜTİSAD YK Üyesi), Rafi Döker (Proje Koord. Adayı) , konu hakkında görüş ve önerilerini paylaştılar.


Diğer yandan, halen yeni başlayan Mücevher ve Kuyumculuk sektöründeki bu önemli projenin lideri konumundaki MÜTİSAD Başkanı Nilgün Kuyumcu, devam eden bütün projeler içindeki tek kadın proje geliştiricisi ve uygulayıcı lideri olması yönü ile de dikkatleri üzerine çekiyor.


Devam eden URGE projesinin, Türkiye de Mücevher ve kuyumculuk sektöründe yer alan bütün firmalara, hem üretim ve ihracatta kurumsallaşma, hem de uluslararasılaşma yönü ile küresel marka olabilme açısından örnek bir uygulama olması bekleniyor.