Mücevher tasarımcıları madene de şekil verecek
İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde üç yıl önce açılan Mücevherat Mühendisliği Bölümü dünyada bir ilk. Bu bölümde okuyanlar, ürünün tasarımını ve pazarlamasını öğrendiği gibi madenleri de tanıyarak ve üretim tekniklerini öğrenerek mezun olacak.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde üç yıl önce açılan Mücevherat Mühendisliği Bölümü dünyada bir ilk. Bu bölümde okuyanlar, ürünün tasarımını ve pazarlamasını öğrendiği gibi madenleri de tanıyarak ve üretim tekniklerini öğrenerek mezun olacak.
İSTANBUL Ticaret Üniversitesi, kuyumculuk sektöründeki ihtiyacı ve potansiyeli görerek dünyada ilk kez Mühendislik ve Tasarım Fakültesi içinde Mücevherat Mühendisliği Bölümü açtı. Daha sonra sektör ve öğrenciler için kurulan Kuyumcukent Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı da sektöre yeni bir sinerji kazandırdı.
Bu açılışa öncülük etmiş isimlerden İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Erhan Hoşhanlı, Mücevherat Mühendisliği Bölümü’nün açılmasının, Türkiye’nin sektördeki öncülüğünden ve eğitime olan ihtiyacından kaynaklandığını söyledi.
YENİ ŞARTLAR YENİ SİSTEM
Sektörde usta-çırak şeklindeki sürecin artık yetersiz gelmeye başladığını belirten Hoşhanlı, "Üniversitede yeni şartlar altında eğitime ihtiyaç vardı. Kuyumculuk sektörünün temsilcileri ile defalarca bir araya geldik. Nasıl bir eğitim modeli olması gerektiği konusunda üniversite ile birlikte karar verdik. Bu süreç 5-6 yıl sürdü” dedi.
Bölümün 2011 yılında açıldığını hatırlatan Hoşhanlı, Kuyumcukent Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı’nın da öğrencilerin sektör ile buluşması için çok önemli bir imkan oluşturduğunu söyledi.
ÇOK BOYUTLU EĞİTİM
Üniversite sınavında sayısal alandan girilebilen bölümde İngilizce eğitim verildiğini belirten Hoşhanlı, şöyle devam etti:
"Öğrenciler bu bölümden mezun olduklarında hem üretimden hem tasarımdan anlayan, dünyadaki trendleri bilen, üretimi koordine edebilen, maden bilgisi, muhasebe bilgisi, işletme yönetimi ve pazarlama donanımı olan, çok boyutlu bilgi birikimi ile yetişen mühendis gençler olacak.”
MADENİ DE TANIYORLAR
Mücevherat Mühendisliği Sektör İstişare Kurulu Başkanlığını da yürüten Mehmet Erhan Hoşhanlı, eğitim ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Madenden anlamak, üretim sürecinde yaşanabilen sorunları bilmek çok önemli. Sektörün, bu bölümden mezun olanlara şiddetle ihtiyacı var. Sektör bu gençlerin mezuniyetini bekliyor. Buradan mezun olanlar firma yöneticisi olacak. Mezunların başarısı ve sektöre katkıları görüldükçe bu bölüm daha da itibar kazanacak. Tanıtımda yeterli gayret gösterilirse başka ülkelerden öğrenciler de Türkiye’ye gelecektir. Böylece belki de dünyada Türk kuyumculuk ekolünün ortaya çıkmasına vesile olacak.”
Türkiye’nin her zaman üretimde ve pazarlamada ilk beşe giren ülke olduğunu belirten Hoşhanlı, "Ancak dünyadaki pastadan aldığımız pay düşük. Buradan mezun olanların katkısı sayesinde Türkiye olarak bir atılım gerçekleştireceğiz” dedi.