Mücevher İhracatçıları Birliği Harekete Geçti ve KKDF Kaldırıldı
Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) sorununda sona gelindi. 6 ayı aşkın bir süredir kuyumculuk ve mücevherat sektörü gündemini meşgul eden konu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.
Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) sorununda sona gelindi. 6 ayı aşkın bir süredir kuyumculuk ve mücevherat sektörü gündemini meşgul eden konu ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların imzasıyla KKDF'nin kaldırıldığına ilişkin karar yürürlüğe girdi. Bu karar sonrasında sektör, önceki dönemde yaşanan karışıklık sebebiyle tahakkuk etmiş olan cezaların geriye dönük olarak kaldırılması ile ilgili gelişmelere odaklandı.
KKDF konusunda neler yaşandı?
Hükümetin 'İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nde açıkladığı Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranının sıfırlanması kararı pek çok sektörde olduğu gibi kuyumculuk ve mücevherat sektöründe de memnuniyetle karşılanmıştı. Kuyumculuk ve mücevherat sektöründe, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üye firmalarının gerçekleştireceği işlemlerin KKDF'den muaf tutulacağı açıklandı. Bunun üzerine Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası, üye firma listesini Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Gümrükler Genel Müdürlüğü, tüm gümrükler ve ticaret bölge müdürlüklerine yazdığı yazıda, borsa üyesi olup KKDF muafiyetinden yararlanabilecek firmaların listesini paylaştı. Ardından gümrük idaresi, bölge müdürlüklerine gönderdiği yazıda, borsa üyelerinin elmas ithalatında, KKDF'den muaf olduklarını belirtti. Bu süreçte borsaya üye olan firmalar, KKDF muafiyetinden faydalanarak işlem yapmaya başladı. Uygulama devam ederken mücevher sektörü gümrük idaresinden gelen haberle sarsıldı. Gümrük İdaresi elmas ithalatında KKDF uygulanması gerektiğini belirterek geçmişe dönük işlemlerde 3 katı ceza ve gecikme faizi tahakkuk ettirdi. Bu çerçevede gümrük idaresindeki tereddütlü uygulamalar ve görüş farklılığından dolayı sektörde 150'ye yakın firma 30 milyon TL'ye yakın ceza yükü ile karşı karşıya kaldı.
Mücevher İhracatçıları Birliği Harekete Geçti
Önemli problemin ortaya çıkmasından sonra Mücevher İhracatçıları Birliği harekete geçti. Sorunun takipçisi ve muhatabı olarak Maliye Bakanı Naci Ağbal'a farklı platformlarda defalarca KKDF sorununu aktardıklarını belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner süreç ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu; ''Gümrük idaresinin konuyu farklı yorumlamasından dolayı yılbaşında ceza konuları gündeme geldi. Biz de Ankara'ya giderek problemi Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'a ilettik. Kendisinden referandumdan sonra konuyla ilgileneceklerinin sözünü aldık. Gümrük İdaresi'ne de aynı şekilde bilgi verdik. Referandumdan sonra Sayın Ağbal İstanbul'a geldiğinde bir kez daha TİM Genel Kurulu'nda görüştük ve konuyu takip ettiklerinin bilgisini aldık. Ayrıca Sayın Ağbal'ı konu ile ilgili TİM Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi de aradı.
''Naci Ağbal söz verdi ve KKDF'yi kaldırdı''
TİM Sektör Meclisleri Toplantısı'nda da bakanımızla görüştük ve yaşanan problemleri detaylı bir şekilde kendisine aktardık. Sayın Ağbal bu toplantıda, daha önce yaptığımız görüşmelere de atıfta bulunarak zaten çalışma yaptıklarını, çalışmaların tamamlanma noktasına geldiğini ve Bakanlar Kurulu Kararı'nı Başbakanlık'a göndereceklerini bize iletti. Nitekim bu toplantıdan 2 gün sonra KKDF'nin kaldırıldığı haberi bize ulaştı.
''Geriye dönük işlemler için yasa çıkmasını bekliyoruz''
Sayın bakanımız bu toplantıda geçmişe ilişkin olarak idarenin farklı zamanlarda, farklı görüşlerinin olduğunu, bunun cezasını vatandaşa çektiremeyeceklerini ve bu konuda yasal çalışma yapılacağını bildirdi. Bu konuda kendisi ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı ile yeni kanun çıkması gerektiğini, bunun için muhalefetin de bilgilendirilmesinin faydalı olacağını düşündüğünü bize iletti.
''Geriye dönük işlemler için muhalefetten de destek istedik''
Biz de bunun üzerine muhalefet partilerinin Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine konu ile ilgili sektörümüzün yaşadığı sıkıntıyı açıklayan bir yazı kaleme aldık. Bu yazıları Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç ile birlikte ayrıca CHP'li komisyon üyesi Zekeriya Temizel ve MHP'li komisyon üyesi Mustafa Kalaycı'ya da gönderdik. Şu anda TBMM kapanmış durumda. Meclis açılır açılmaz ilk işimiz bu konuyu takip ederek, KKDF konusunda kesilmiş olan cezaların geriye dönük olarak kaldırılması için gerekli olan kanunun çıkması için çalışmak olacak.''
TİM SEKTÖR MECLİSLERİ TOPLANTISINDA NELER KONUŞULDU?
KKDF sorununun son olarak ele alındığı toplantı TİM Sektör Meclisleri Toplantısı oldu. Toplantı KKDF'nin kalkması haberinin hemen öncesinde gerçekleştirildi. Sektör temsilcilerinin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'a yaşanan sıkıntıları aktardığı toplantıda söz alan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner şu noktalara değindi; ''Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye altın üretiminde Hindistan'dan sonra ikinci durumda. Son derece önemli bir potansiyele sahibiz. Bünyesinde 1000'den fazla üretim tesisinde 17.000'e yakın kişiye istihdam sağlayan Kuyumcukent Avrupa ve Orta Doğu'nun en önemli üretim tesisi. Sektörümüzde 3000'in üzerinde üretici firmamız, uluslararası LBMA sertifikalı altın rafinerilerimiz var. İhracatımız her geçen sene artmaya devam ediyor. Bununla birlikte altın ve pırlanta ticaret merkezi olmamız yönünde önemli fırsatlar ortaya çıkıyor. ÖTV konusundaki düzenlemelerin hayata geçmesi, borsanın işlemeye başlaması, Eximbank ihracat destek kredileri, üretim gücü, hazır stok, coğrafi konum, şirket kuruluşundaki kolaylıklar, THY'nin dünyanın dört bir yanına uçuyor olması, Avrupa, Dubai ve İsrail'deki gibi vize problemi yaşanmaması gibi pek çok avantaja sahibiz. Bu saydığım faktörler sayesinde daha şimdiden Kuyumcukent'teki yabancı firma sayısı 100'e yaklaştı. Çünkü Dubai %5 vergi getirdi. 2018'de %5 KDV de gelecek. Dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Dubai'nin yerini alma şansımız var. Bu ülke, neredeyse hiç altın üretmemesine karşın yıllık mücevher ihracatı 10 milyar dolardan fazla. Belçika'ya gittik, değerli taş alanında 10 milyar dolar ciroya sahip önemli oyuncularla görüştük. Buraya gelmek istiyorlar. Aynı şekilde dünyanın önemli elmas madenlerine sahip olan Yakutistan yetkilileri ile önemli temaslarda bulunduk. Bu ülke ''Bizim satışımızı dünyaya siz yapın'' diyor. İsrail Elmas Borsası'nın davetlisi olarak Tel Aviv'de de temaslarda bulunduk. Onlar da bizimle işbirliği yapmak istiyorlar. Global firmalar Türkiye'den şirket almak için araştırmalar yapıyorlar. Çok önemli bir fırsatımız varken haksız yere tahakkuk ettirilen KKDF cezaları sektörümüzün önü tıkanıyor. Hemen hemen her sorunumuz çözüldü. Ancak, Borsa İstanbul Kıymetli Taşlar Piyasası'nın sağlıklı işleyebilmesi için KKDF'nin kaldırılması şarttır. Gümrük idaresinin konuyu farklı yorumlamasından dolayı çok büyük bir fırsat kaçırıyoruz. Geçtiğimiz yıl 80 milyon dolar olan işlem hacmi bu yıl 17 milyon dolara düştü. Sektör kayıt dışılığa itildi. Bu çerçevede gümrük idaresindeki tereddütlü uygulamalar ve görüş farklılığından dolayı sektörde 150'ye yakın firma 30 milyon TL'ye yakın ceza yükü ile karşı karşıya kalmıştır. Bu yıl ihracatını %55 artıran mücevherat sektörü üyelerinin bu cezaya maruz kalmaması gerekmektedir. Tekrar 10 sene önceye geri döndük.''
Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner'in yaptığı değerlendirmeden sonra söz alan Maliye Bakanı Naci Ağbal şunları söyledi ve 2 gün sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların imzasıyla KKDF'nin kaldırıldığına ilişkin kararın yürürlüğe girdiği haberi geldi;
Maliye Bakanı Naci Ağbal:
"Hiç tereddüt etme KKDF'yi kaldırtacağım. Sektörde soranlara şunu söyleyin; Maliye Bakanı TİM'in kamerası karşısında dedi ki, bu konu ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı'nı Başbakanlık'a gönderiyoruz. Geçmişe ilişkin olarak da belli ki idarenin farklı zamanlarda farklı görüşleri olmuş. Bunun cezasını vatandaşa çektiremeyiz. Bu konu ile ilgili irademiz belli. Gerekli yasal çalışmaları yaparız. Bu sektörün büyük potansiyele sahip olduğunu söylüyorsunuz ve biz de hükümet olarak buna inanıyoruz. Bu konu ile ilgili bütün yasal değişiklikleri yaptık. Bu teknik olarak KKDF ile alakalı kendiliğinden ortaya çıkan bir sorun. Ben bu konuda geleceğe dönük olarak bakanlar kurulu kararı çıkarmak suretiyle eksik kalan kısmı da tamamlayalım diyorum, burada bir sorun yok. Fakat geçmişten gelen bu sorunu çözmek için maalesef bir kanun çıkarmamız gerekiyor. Bu konuda gerekli olan çalışmalar neyse yaparız."
Ayhan Güner:
"KKDF sorununun çözülmesinde Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal'ın çalışmalarını görmek ve kendisini yanımızda hissetmek bizi mutlu etti. Bundan sonraki süreçte, geriye dönük işlemlere ilişkin yasanın hazırlanmasında göstereceğinden emin olduğumuz ilgi ve alaka için de kuyumculuk sektörü adına şimdiden teşekkür ederim. Şu anda TBMM kapanmış durumda. Meclis açılır açılmaz ilk işimiz bu konuyu takip ederek, KKDF konusunda kesilmiş olan cezaların geriye dönük olarak kaldırılması için gerekli olan kanunun çıkması için çalışmak olacak."
Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) Nedir?
KKDF, gerçek veya tüzel kişi ayrımı gözetilmeksizin, kullanılan krediler ve vadeli yapılan ithalatlar üzerinden alınan bir fondur. KKDF, yurt içinden tüketici kredisi kullanan, yurt dışından kredi kullanan ve vadeli ithalat yapan kişilerden alınmaktadır. KKDF kesintisi vadeli ithalatta mal bedeli üzerinden %6 oranında uygulanır. Peşin ithal edilen mallara KKDF uygulanmaz.
Örneğin yurt dışından peşin olarak 100.000 USD tutarında değerli taş ithal eden ve bu bedeli peşin ödeyen firmaya KKDF tahakkuk etmezken, bu ithalatı vadeli gerçekleştiren firma ayrıca 6.000 USD KKDF fonu ödemekle yükümlüdür. Bu tutar, mal bedeli üzerine ilave maliyet anlamına gelmektedir. Borsa İstanbul Değerli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Üyeleri'nin vadeli ithalat işlemlerinde KKDF'nin kaldırılması mal bedeli üzerindeki maliyet yükünü azaltmaktadır. KKDF'nin kaldırılması yabancı sermaye girişinin artması, kayıt dışılığın azalması ve sağlıklı işleyen bir borsanın oluşması gibi son derece önemli faydalar sağlamaktadır.