Kuyumculuk'ta ihracatın gelişimi toplantısı" Kuyumcukent'te yapıldı

Mücevher ve Kuyumculuk sektörünün, ihracat odaklı gelişimini, üniversite- sanayi işbirliğini, öncelikli konularda kümelenme ve ÜR-GE projelerini değerlendirebilmek amacı ile önemli konuşmacıların yer aldığı "sektörel gelişİm toplantıları "ndan ikicisi, MÜTİSAD tarafından Kuyumcukent'te yapıldı.


Mücevher ve Kuyumculuk sektörünün, ihracat odaklı gelişimini, üniversite- sanayi işbirliğini, öncelikli konularda kümelenme ve ÜR-GE projelerini değerlendirebilmek amacı ile önemli konuşmacıların yer aldığı "sektörel gelişİm toplantıları "ndan ikicisi, MÜTİSAD tarafından Kuyumcukent’te yapıldı.


İlki geçtiğimiz günlerde İstanbul Kuyumcular Odası işbirliği ile İKO Binasında yapılan ve sektörel ihracatın geliştirilmesi amacıyla yapılması gereken çalışmaları değerlendirmeyi hedefleyen bu toplantılarda, sektörden ciddi firmaların katılımına son derece önem veriliyor.


Kapalıçarşı ve Kuyumcukent lokasyonu olarak iki ana bölgede kümelenen kuyumcu esnafı ile ilk toplantıda, kümelenme, sektörel rekabet, ür-ge ve işbirliği-güçbirliği projelerini masaya yatıran MÜTİSAD, daha geniş bir katılımın olduğu ikinci toplantısında konuları ve konuk yelpazesini de genişletti. Özal döneminin önemli bakanlarından ve siyasetçilerinden Bülent Akarcalı, TÜDEP Genel Başkanı Murat Yetişgin, Kuyumcukent KİAŞ Genel Müdürü Selami Tütüncüoğlu, İTİCÜ Mücevher Mühendislik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Zeki Çizmecioğlu, Ekonomi Bakanlığından Jale Çizmecioğlu, KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Adem Türker ve Denizbank Altın Bankacılığı Müdürü Cem Turgut Gelgör’ün konuk konuşmacı olarak yer aldığı program Kuyumcukent’li kuyumcular tarafından da programın sonuna kadar ilgi ile takip edildi.



İki oturum halinde gerçekleştirilen programın ilk bölümünde, MÜTİSAD Y.K. Başkanı Nilgün Kuyumcu, kısa bir konuşma ile programın içeriğini anlatarak katılımcılar ve konular hakkında bilgi verdi. Kuyumcu " İlkini İKO da yapmış olduğumuz ihracat için gelişim programlarının ikincisi olarak, burada, Kuyumcukent’te sizlerle olmaktan dolayı çok mutluyuz. Sektörde, ar-ge ve inovasyon amacı ile üniversite sanayi işbirliğini, kümelenme projeleri ile ortak iş yapma kültürünü, benzer amaçlı önemli STK lar ile ortak projeler üretmeyi, sektörel ihracatın geleceği açısından çok önemsiyoruz. 2023 de 12 milyar olarak hedeflenen kuyumculuk ve mücevher sektörü ihracatının aslında biraz daha gayretle, rahatlıkla 20 milyar doları da aşabileceğini hesaplıyoruz. Çalışma ve motivasyonumuzun ana kaynağı, bunu sektördeki tüm potansiyel ihracatçı firmalarla paylaşmak heyecan ve arzusudur. Türkiye’yi mücevher ve kuyumculuk sektöründe küresel liderliğe taşıma düşüncesi en büyük ortak heyecanımız.” dedi.


Hanut’çuluk Turizme ve Sektöre İhanettir


80’li yıllarda, siyaset ve ekonomi dünyasının en renkli ve başarılı simalarından, Türizm ve Sağlık Eski Bakanı, Bülent Akarcalı ise, büyük bir coşku içersinde yaptığı konuşmasında, MÜTİSAD’ı çalışmalarından dolayı kutladı. Kuyumculuk sektörünün, gelişmeye ve ihracata son derece müsait bir yapısı olduğunu anlatarak, bakanlığı ve aktif siyaset yaptığı döneme ait özellikle Kapalıçarşı esnafıyla birlikte, hanutçuluk ile yaptığı mücadeleyi aktardı. Özal döneminde yapılan turizm ve ihracat atılımları sayesinde dışa açılma ile ülkeye bol miktarda turist girmeye başladığını söyledi. Turizmin gelişmesi ile hanutçuluk denilen sistemin de ortaya çıkarak dürüst esnafı kemirmeye başladığını belirten Akarcalı, o günlerde mutlak şekilde mücadele ile yasaklattığı bu sistemin tekrar canlanmasının turizme ve dürüst esnafa büyük darbe olduğunu, MÜTİSAD ın bu konuda başlatacağı her atılımı canla ve başla destekleyeceğini, kamuoyununda gündemine taşıyacağını sözlerine ekledi.



Kuyumcukent Yönetimi MÜTİSAD’ destek


Toplantıda söz alan KİAŞ Genel Müdürü Selami Tütüncüoğlu ise, MÜTİSAD’ın sektör açısından böylesi önemli bir toplantıyı Kuyumcukent’te gerçekleştirmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, bundan sonraki çalışmalarında da MÜTİSAD ın çalışmalarına imkanları elverdiğince destek olacaklarını söyledi.



Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB, Kuyumcu ve Mücevher İhracatçılarının Yanında


Toplantıda Ekonomi Bakanlığı’nın ÜR-GE uygulamaları ve sektörel ihracata sağladığı destekleri anlatan Ekonomi Bakanlığı ÜRGE şube müdürü Jülide Çermikli ile KOSGEB in sağladığı mali ve diğer konulardaki teşvikleri aktaran KOSGEB Haliç Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Adem Türker, kuyum ve mücevher firmalarının ihracat hedefleri için gelişimleri konusunda kurumsal destekleri ile her zaman yanlarında olduklarını belirttiler.



İTİCÜ Olarak Sektörle İçiçeyiz


İTİCÜ Üniversitesi Mücevher Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Zeki Çizmecioğlu ise konuşmasında, öncelikle bölümün kuruluş hikayesi ve akademik yapısı, eğitim müfredatı gibi konularda bilgiler verdi. Türkiye’nin ve dünyanın ilk Mücevher Mühendisliği Eğitimini veren üniversite olarak, sektörün üniversite-sanayi işbirliği konusuna büyük önem verdiklerini anlattı. Sektörün yetişmiş profesyonel teknik eleman ihtiyacı konusunda olduğu kadar, ar-ge ve inovasyon konularında da birlikte projeler üretmek istediklerini dile getiren Prof. Dr. Çizmecioğlu, bu amaçla, MÜTİSAD ile her alanda işbirliği yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.



Altın Bankacılığı;


Programda, Altın Bankacılığı hakkında katılımcılara bilgiler veren Denizbank Altın Bankacılığı Başkanı Cem Turgut Gelgör ün konuşması ise katılımcılar tarafından oldukça ilgi gördü. Türkiye’nin tasarruf amaçlı altın birikimi konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını ve bunun ekonomiye kazandırılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Gelgör, toplam altın bankacılığı rezervinin, yaklaşık %10 unun Denizbank’ta olduğunu sözlerine ekledi. Altın Bankacılığının, sadece yastıkaltı birikimlerin ekonomiye kazandırılması ile sınırlı olmadığını da belirten Cem Turgut Gelgör, sektörde yer alan firmaların üretim ve ihracat için ihtiyaç duyacakları hammadde olarak altın alımlarında sağladıkları kredi ve kolaylıklar hakkında da bilgiler verdi.



TÜDEP, Mücevher ve Kuyumculuğu, İhracat Açısından Stratejik Sektör Olarak Görüyor


Toplantının son konuşmacısı olarak söz alan TÜDEP Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Murat Yetişgin, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek ve küresel bir ekonomik güç olmasına katkı sağlayacak en önemli sektörlerden birisi olarak mücevher ve kuyumculuk sektörünü gösterdi. Kuyumculuk ve mücevherciliğin, bu topraklarda, binlerce yıllık bir geçmişi olduğunu, tarihi ve kültürel bir miras niteliği taşıdığını, bunun ise sonradan kazanılacak bir özellik olmadığını ve bu açıdan, hem ihracat hem de turizm açısından müthiş bir şans olduğunu söyledi. Stratejik açıdan da uluslar arası rekabet gücü sağlayan bu özelliklerin, sektörde atılacak bir takım adımlarla desteklenmesi halinde, göstereceği ihracat performansının herkesi şaşırtacak düzeyde başarılı olacağına inandıklarını da belirtti. Sektörün, planlama, standartizasyon ve sertifikasyon, arge ve inovasyon, çeşitli finansal yükler ve zorluklar yanında, birlikte iş yapma kültürünün de zayıf olmasının sektörün dezavantajları olduğunu, gerek TÜDEP ve gerekse MÜTİSAD olarak bu konuda ciddi girişimler de bulunacaklarını da sözlerine ilave ederek, geçmiş dönemlere nazaran son yıllardaki ekonomi yönetiminin sektörel ihracatın önünü açacak, samimi icraatlarda bulunduğunu anlattı.


Konuşmacı ve katılımcılar ile firmalara ve basın mensuplarına, katılım sağlayan herkese teşekkür eden Mütisad Başkanı Nilgün Kuyumcu, özellikle kümelenme ve işbirliği-güçbirliği modellerinin uygulanması için katılımcılardan destek istedi. Yönetim Kurulu Başkanı Kuyumcunun yanı sıra programda, MÜTİSAD yönetiminden, Başkan Yardımcısı Nergis Sürücü, Yönetim Kurulu üyeleri Esra Özavar, Serdar Iğcı, Erhan Hoşhanlı, Tina Christa Sezer, Halit Kandemir, Murat Niş ve diğer yöneticiler yer aldı.