Kuyumcular Odası Başkanı Başman: Altın fiyatı sene ortasında düşebilir

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altının sene ortalarında düşüşe geçebileceği yönündeki beklentinin yüksek olduğunu söyledi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altının sene ortalarında düşüşe geçebileceği yönündeki beklentinin yüksek olduğunu söyledi.
Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü’nün konuşmacı konuğu Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman oldu. Oğuz Başman, kadınlara altının geçmişten günümüze gelişini ve günümüz ekonomisindeki yerini anlattı. Başman, Kalp Cerrahi olmayı çok istediğini ancak şartların kendisini kuyumcu olmaya ittiğini belirterek, şu anki durumundan da pişman olmadığını ifade etti.
Seyhan Oteli’nde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını BPW Adana Kulübü Başkanı Ayça Katlav yaptı. Ayça Katlav, piyasalarda daralmanın bütün sektörleri etkilediğini, yerel seçim sürecine girmemiz ile birlikte sermayenin piyasalardan tamamen çekildiğini ve iş dünyasının büyük sıkıntıda olduğunu belirterek, yeni arayışlar içine girdiklerini kaydetti.
Oda Başkanı Oğuz Başman, altının Osmanlı’dan günümüze kadar gelişini anlatıp, ekonomideki yeri hakkında bilgiler verdi. Başman, Altının çok dikkat çeken bir olgu konumunda olduğunu belirterek, ”2009’dan bu yana oda başkanlığı yapıyorum. Altının parıltısının arkasında çok şey var. Tam anlamıyla öğrenmeye ömür yetmez. Ben sürekli olarak dersime çalışıyorum. Bir ton topraktan ancak bir gram altın çıkıyor. Güney Afrika ve Amerika’dan sonra en fazla üretim Türkiye yapıyor. İhracatta ise İtalya’dan sonra Türkiye geliyor.” dedi. Tasarım konusunda ülke olarak sıkıntı yaşadıklarını belirten Başman, "Bu konuda bir türlü standardı yakalayamadık. 1981 yılında Adana müzesinde burmayı gördüm. Adana burması oradan geliyor ve elle yapılıyor. Yılanların çiftleşmesine ait özel bir ürün olarak bilinir. Altın yapımda İstanbul ilk sırada yer alırken, maalesef ticaretten anlamama ve sermaye biriktirememe nedeniyle Kahramanmaraş bizi geçti ve şu anda 2. sıradalar. Adana’da el yapım atölyelerimiz var.” diye konuştu.


ALTIN NEDEN FİYATLANDI Uluslararası finans kuruluşlarının hükmettiği yatırım arayan para miktarının yaklaşık olarak 2 trilyon dolar olduğunu anlatan Oğuz Başman, bu paranın ülkelerde bulduğu döviz, hisse senedi, hazine bonosu, tahvil, şirket yatırımları ve faiz gibi tamamen kara yönelik enstrümanlar aracılığıyla yatırıma girdiğini ifade etti. Başman, "Mortgage skandalının patlak vermesiyle bu yatırımcı kuruluşların bir anda kralın çıplak olduğunu, ellerindeki kâğıtların üzerinde yazanın değil, gerçekte kağıt olduğunu da gördüler. Böylece bir anda sahip olduklarının yüzde 70-80’ini kaybettiler. Bu sefer de elle tutulur fiziki özelliğe sahip metalara yöneldiler. Altın, gümüş, bakır, paladyum, platin. Talep bu yönde artınca da bu ürünlerin fiyatları da 2-3’e katladı. Bu arada gümüşü hepimiz atladık. 1’e 4 katladı ve yatırımcıların portföylerinde yerini aldı. Son günlerdeki atak ise Ukrayna krizinin patlamasıyla oldu. Bu kriz süper güçleri ve AB’yi karşı karşıya getirdi. Kırım’daki referandum da yukarıyı hareketlendirdi. Ayrıca Türkiye’de doların değer kazanması da bir başka neden. Bundaki en büyük neden ise siyasi istikrarsızlık oldu. Altının akıbetini soracak olursanız, sene ortalarında iyi bir düşüş beklentisi yüksek.” diye konuştu.