Kredi kartıyla taksitin yasaklaması, kuyumcuları vurdu

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, BDDK'nın kredi kartıyla taksiti yasaklamasıyla kuyumculuk sektöründe satışların yaklaşık yüzde 30 azaldığını söyledi. İşler, "Bu düzenlemeyle POS tefeciliğinin önüne geçilmesinin hedeflendiği söylenmektedir. Bir avuç kanunsuz işlem yapan insanların engellenmesi uğruna, tüm sektörün mağdur edilmesi ve işletmelerle tüketici arasındaki ilişkiye müdahale edilmesi, hukuka, akla ve vicdana aykırıdır." dedi.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, BDDK’nın kredi kartıyla taksiti yasaklamasıyla kuyumculuk sektöründe satışların yaklaşık yüzde 30 azaldığını söyledi. İşler, "Bu düzenlemeyle POS tefeciliğinin önüne geçilmesinin hedeflendiği söylenmektedir. Bir avuç kanunsuz işlem yapan insanların engellenmesi uğruna, tüm sektörün mağdur edilmesi ve işletmelerle tüketici arasındaki ilişkiye müdahale edilmesi, hukuka, akla ve vicdana aykırıdır.” dedi.

İstanbul Kuyumcular Odası, Mücevher İhracatçıları Birliği, İTO Kuyumculuk Komitesi, Kapalıçarşı Esnaflar Derneği ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki kuyumcu odaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Şubat'tan itibaren kredi kartıyla kuyumculardan taksitli alışveriş yapılmasını yasaklamasına düzenlediği basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Kuyumcular adına Cağaloğlu Nuruosmaniye Caddesi’nde açıklamalarda bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, BDDK yetkilileri, taksit miktarını cari açığı önlemek amacıyla yasakladıklarını söyledi. İşler, "Üreten, istihdam sağlayan ve ihracatla ekonomiye katkı sağlayan kuyumcuların cari açıkla hiçbir ilgisi olamaz. Bu düzenlemeyle, POS tefeciliğinin önüne geçilmesinin hedeflendiği söylenmektedir. Bir avuç kanunsuz işlem yapan insanların engellenmesi uğruna, tüm sektörün mağdur edilmesi ve işletmelerle tüketici arasındaki ilişkiye müdahale edilmesi, hukuka, akla ve vicdana aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

'PİRE İÇİN YORGAN YAKILMAMALI'

Ahlak ve etik kurallarına aykırı her türlü ticareti şiddetle reddettiklerini belirten İşler, şunları kaydetti: "Aramızdaki çürük elmaların ayıklanması için tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğumuz gibi, kendi üyelerimiz arasında da POS tefeciliği yapanları tespit edip, gereken yasal girişimlerde bulunacağımız duyururuz. Ancak, ülkemizde yaklaşık 30 bin kuyumcu esnafı arasında 40-50’yi geçmeyecek kişiler yüzünden, tüm kuyumculuk sektörünün cezalandırılması anlamına gelecek bir düzenleme yapılması, hedefin doğru ancak aracın yanlış olduğunu ortaya koymaktadır. Pire için yorgan yakılmamalıdır. Üç-beş çürük elma için bir küfe elma çöpe atılmamalıdır.”

Eski İstanbul Kuyumcular Odası Genel Başkan Yardımcısı Can Çelikbaş ise, "İnsanlar bu düzenlemeyle istediklerini alamayacaklar. İhtiyaçlarını ertelemek zorunda kalacaklar. Sevgililer Gününde oldu yakında anneler günü gelecek 10 kişi almayı düşünüyorsa bu sayı yarı yarıya düşecek. Esnafımız istediği satışı yapamayacak.” diye konuştu.

Düzenlemenin kuyumcu sektörü için olumsuz bir durum olduğunu aktaran KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç de, şöyle devam etti: "Evlenecek olan çift mobilyayı, perdeyi, kıyafeti kredi kartıyla alırken neden alyansını taksitle alamıyor. Burada taksit sınırlandırması yanlış olmuştur.”