İşsiz gençler, risk ve düşük ücret nedeniyle özel maden sektörünü tercih etmiyor
Türkiye'nin taşkömürü maden havzası olarak bilinen Zonguldak'ta 20 bin 317 kayıtlı işsiz var. Özel maden ocaklarından işçi talebi olmasına rağmen, işsiz gençlerden sadece 49'u maden ocağında iş başı yaptı. Gençlerin işsiz olmalarına rağmen daha riskli gördüğü ve ücreti düşük bulduğu gerekçesiyle özel maden ocaklarını tercih etmediği görülüyor.
Türkiye’nin taşkömürü maden havzası olarak bilinen Zonguldak’ta 20 bin 317 kayıtlı işsiz var. Özel maden ocaklarından işçi talebi olmasına rağmen, işsiz gençlerden sadece 49’u maden ocağında iş başı yaptı. Gençlerin işsiz olmalarına rağmen daha riskli gördüğü ve ücreti düşük bulduğu gerekçesiyle özel maden ocaklarını tercih etmediği görülüyor.
Kent merkezinde 2014 yılının ilk 6 ayında özel maden şirketleri 609 işçi talebinde bulundu. 20 bin 317 kayıtlı işsizin bulunduğu kentte sadece 49 kişi maden ocaklarına yerleştirildi. İşsizlerin, düşük ücret nedeniyle özel ocakları tercih etmediği belirtildi.
Zonguldak Çalışma ve İş Bulma Kurumu Müdürü Gönül Demirsu, geçtiğimiz mayıs ve haziran ayında kentte faaliyet gösteren binin üzerindeki özel iş yerinde yaptıkları iş gücü piyasası araştırmasında en çok maden ve tekstil sektöründe ihtiyaç tespit ettiklerini açıkladı.
Demirsu, bölgede madencilik faaliyetinin yaygınlığına bağlı olarak özel maden işletmelerinin, yoğun işsizliğe rağmen işçi temin etmekte zorlandığını kaydetti. İşçilerin özel maden ocaklarında çalışmayı tercih etmemesinin altında riskli bulma ve ücret yetersizliği kaynaklı olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Makamında soruları cevaplandıran Demirsu, "Bölgemiz bilindiği gibi maden sektörü ağırlıklı bir ekonomik yapıya sahip. Ancak işsiz gençlerin özel madenleri tercih etmediğini görüyoruz. Araştırmalarda, maden ve tekstil sektöründe her dönem personel ihtiyacı bulunduğunu tespit ettik. Şu anda kayıtlı işsiz sayımız 20 bin 317’dir. 2014’ün ilk 6 ayında 28 maden şirketi 609 işçi talep etti; fakat sadece 49 kişiyi yerleştirebildik. Ayrıca ilk 6 ayda diğer sektörlerdeki 5 bin 374 işçi talebinden 3 bin 332'sini işe yerleştirdik." ifadelerini kullandı.
Bir kamu kuruluşu olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ihtiyaç olması halinde başvuruların çok yoğun olduğunu hatırlatan Demirsu, şu bilgiyi verdi: "Kamu ocağı olan TTK’ya başvuru çok yoğun olurken, özel sektör maden ocakları söz konusu olduğunda işsizlerimiz rağbet göstermiyorlar. Düşük ücret, sosyal haklar ve iş güvenliği gibi nedenlerle talep az olabiliyor."