Mücevherat Mühendisliği Bölümü Taş Kesim Merkezi Açıldı

İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), İstanbul Kuyumcular Odası ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle "Taşların Tılsımını Duymak" projesi kapsamında "Değerli Taş Kesim Merkezi" hizmete açıldı. Atölye, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.




İstanbul Ticaret Üniversitesi, Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), İstanbul Kuyumcular Odası ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle "Taşların Tılsımını Duymak” projesi kapsamında "Değerli Taş Kesim Merkezi” hizmete açıldı. Atölye, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.




Taş kesim merkezinde başta işitme engelliler olmak üzere toplumdaki diğer dezavantajlı gruplara değerli taş kesimi öğretilerek ekonomik ve sosyal yaşama kazandırılmaları sağlanacak. Ayrıca mücevher sektörünün bugüne kadar işlenmiş olarak aldığı değerli taşlar artık Türkiye'de işlenerek ihraç edilecek. Merkezin açılışına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Avşar Çelik, İTO Başkanı İbrahim Çağlar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MİB Başkanı Ayhan Güner ve İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren yaptıkları konuşmalarda ihracatın gelişmesinin ekonomiye ve insana katkılarını vurguladı.



10 KAT FAZLA YOL ALACAĞIZ

Değerli Taş Kesim Merkezi’nin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin GSYH’sinin 10 bin dolar, 2023 yılı hedefinin 25 bin dolar olduğunu anımsatarak, "Bundan sonra mutlaka katma değerli ürün ihraç etmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markaya ihtiyaç var” diye konuştu.



Değerli taşları işleyebilmek ve sosyal sorumluluk açısından projenin önemini vurgulayan Büyükekşi, "Hindistan’da 28 milyar dolarlık taş ihraç ediliyor ama bizim 2 milyar dolar ihracatımız var. Burada alınabilecek 10 katından fazla hedef var. Meslek liselerine de önem vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.


TAŞ KESİM KÖYLERİ

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner de, Değerli Taş Merkezi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve bunun devamının geleceğini aktararak, tüm çalışanların engelli olduğunu söyledi.Güner, değerli taşların kilo ile yurt dışına satılıp işlenmiş olarak Türkiye’ye getirildiğini belirterek, şunları dile getirdi:



"Mesela kalsedon Eskişehir’de çıkıyor. Bununkilosunu yurt dışına 10 dolara satıp, işlendikten sonra 30 bin dolara alıyoruz. Dünyada 200 çeşit taş çıkıyor, bunun 100’ü Türkiye’de bulunuyor. Taş kesim köylerinin hepsi Hindistan’a ve Çin’e kaydı. Biz bu işi Türkiye’de yapabiliriz dedik. Hindistan ve Çin’de 2.5 milyon insan sadece bu işte çalışıyor. Ticaret odaları Türkiye’de ne tür taşların olduğunu araştırabilirler. Buralarda taş kesim köyleri kurulabilir.Taşların hepsini Türkiye’de işleyip satabiliriz. Ülkemizde taş kesim köylerinin yaygınlaşması için çalışmalıyız.”



Değerli taşı keserek onlardan takı üreteceklerini anlatan Güner, "Orta Doğu’da değerli taşlardan tespih isteniyor. Bunu dünyada bir tek biz yapacağız” diye konuştu.


TAŞ TRAFİĞİNDE ETKİN ROL OYNAYACAĞIZ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye’de bir ilk olan bu merkezin sektöre önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Çağlar, "İTO meslek komitemiz ve MİB ile birlikte bu işi arzu ettiğimiz şekilde hayata geçirebilirsek dünyadaki kıymetli taş trafiğinde etkin bir rol oynayacağız” dedi.Eskiden taşların en çok Hollanda’da kesildiğini, daha sonra Belçika’dan Hindistan’a doğru kaydığını anlatan Çağlar, şunları söyledi: "Bizim üzerimizden uçakla taşlar gidiyor, tekrar üzerimizden kıymetlenerek geçiyordu. Ama artık öyle olmayacak; çünkü biz bu taşları burada kesmeye başlayacağız. İTO olarak hem sektörün hem de bu alanda yapılacak faaliyetlerin yanında olacağız.”



Üretimde ilk 5’teyiz

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, Türkiye’nin mücevherat üretiminde ilk 5’te, tüketiminde ise ilk 3’te olmasının bu sektörün ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.



20 engelli çalışacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Avşar Çelik, bu projenin ekonomiye katkısı açısından sevindirici olduğunu anlatarak, şunlara dikkati çekti:"Taş Kesim Merkezi’ni, engelli diye tabir ettiğimiz ve engeller koyarak tanımladığımız insanların önündeki engelleri kaldırma yolunda olan önemli bir proje olarak görüyorum. Mücevher kesiminde işitme engellinin istihdamı, sanki bu iş için yaratılmış olduğunu gösteriyor.”
Türkiye’de ham olarak satılan değerli taşların işlenmesini hedefleyen merkezde ilk etapta 20 işitme engelli çalışacak. Proje önümüzdeki günlerde yürüme engellileri de kapsayacak.




Türkiye’de bir ilk olan çalışma çok önemli

İstanbul Ticaret Odası Kuyumculuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erhan Hoşhanlı da bu kapsamda bir atölyenin Türkiye’de bir ilk olduğuna değinerek, "Sektör için çok önemli bir gelişme oldu” diye konuştu.