Hoşhanlı, Taklitçiler Geleceklerini bugünden kaybeden insanlardır

Sektörümüzün yıllardır en önemli sorunlarından biri olarak kabul edilen "Taklitçilik" gittikçe azalmakla birlikte ne yazık ki hala belli firmalar ve kişiler tarafından yapılıyor. Bu haksız rekabete ve haksız kazanca yol açan, emek hırsızlığı olarak ta tabir edilen taklitçilikle ilgili İTO Kuyumculuk Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı, önemli açıklamalarda bulundu.

Sektörümüzün yıllardır en önemli sorunlarından biri olarak kabul edilen "Taklitçilik” gittikçe azalmakla birlikte ne yazık ki hala belli firmalar ve kişiler tarafından yapılıyor. Bu haksız rekabete ve haksız kazanca yol açan, emek hırsızlığı olarak ta tabir edilen taklitçilikle ilgili İTO Kuyumculuk Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı, önemli açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda taklitçiliğin azalan bir ivme gösterdiğini, geçmiş yıllarda bu sorunun çok daha büyük bir halde tüm sektörü kapladığını belirten Başkan Erhan Hoşhanlı, Dünya çapında uluslararası bir sorun olarak kabul edilen taklitçiliğin tamamen ortadan kaldırılmasının çok zor olduğunu, fakat son dönemde bu konuyla ilgili yasal mevzuatın kuvvetlendirilmesinin taklitçiliğe ciddi bir darbe indirdiğini söyledi.

Kendi markasını üretmek isteyen, özgün çalışmalar ortaya koymak isteyenlerin taklitçilik yaparak bu başarıları yakalamalarının imkansız olduğunu kaydeden Hoşhanlı; "Marka olmuş firmalara baktığımızda, kendi tarzlarını yansıttıklarını ve yıllar içinde müşteri kitlelerinin beklentilerini yönlendirdiklerini görüyoruz.

Bu değerli markaların ürünlerinin kolay kolay eskimediğini ve yıllar içinde talepler azalsa dahi o modellerin varlığını sürdürdüğüne şahit oluyoruz. Taklit yapan firmalar bir hak gaspına yol açmalarının haricinde, belki bir şekilde günü kurtarıyorlar ama geleceklerini kaybediyorlar.Taklittenkorunmakicinüretilenürünlerinpatentininalınmasıdogrubiryöntem. FakatyasalfirsattanyararlanarakKültürelveyatarihselbirobjeninpatentinialaraksektörünçoksayıdaürettiğibirüründepiyasayıkitlemek de o dereceyanlış.” diye konuştu.

Özgün ürünler ortaya koyan ve böylelikle hem ulusal hem de uluslararası arenada Türk kuyumculuğunu başarıyla temsil eden firmaların ürünlerine patent almalarının çok önemli olduğuna dikkat çeken İTO Kuyumculuk Komite Başkanı Hoşhanlı; "Son yıllarda yasal mevzuatlarda önemli gelişmeler oldu. Artık taklit bir malın orijinal ürüne belli bir oranda benzemesi dahi taklit sıfatını almaya yetiyor. Ben tüm firmaları taklitçilikle mücadelede cesur ve kararlı davranmaya davet ediyorum” dedi. İKO’nun son dönemde taklitle ilgili ciddi hamleler yaptığına, taklitle mücadele komisyonu kurduğuna değinen Erhan Hoşhanlı, İTO Kuyumculuk Komitesinin, taklitle mücadele konusunda firmalara yol göstermeye ve hukuki mevzuatlarda ilgili bilgi paylaşmaya açık olduğunu da sözlerine ekledi.