Günümüz dünyasında değişim kaçınılmazdır
Küresel iş ortamında daha etkili rekabet edebilmek ve rekabet gücünü artırmak için dünyanın her yerindeki firmalar yeni pazarlarda mücadeleye girmekte ve iş birliklerine gitmektedir. Ön yargıları, alışık olduğumuz iş kültürünü artık geride bırakıp, her türlü farklı düşünme biçimine açık olmamız gerekmektedir..
Küresel iş ortamında daha etkili rekabet edebilmek ve rekabet gücünü artırmak için dünyanın her yerindeki firmalar yeni pazarlarda mücadeleye girmekte ve iş birliklerine gitmektedir. Ön yargıları, alışık olduğumuz iş kültürünü artık geride bırakıp, her türlü farklı düşünme biçimine açık olmamız gerekmektedir..
Global pazarlarda rekabet edebilmek, artan maliyetler ve azalan karlar karşısında güçlü durabilmek için sektörde faaliyet gösteren firmaların kendi aralarında hızlı bir entegrasyon sürecine girip, birlikte hareket etmeye başlamaları, 'birlikte hareket etme' kültürünü benimsemeleri, işbirliği yoluna gitmeleri gerektirmektedir.
Sürekli gelişim stratejisi ile hareket eden, küresel düşünen işletmeler faaliyetlerini
sürdürürken; çağın gerisinde kalan, vizyonu dar işletmeler ise her geçen gün küçülerek yok olmaya başlamışlardır.
Küresel rekabetin arttığı ve güç birliklerinin yaygınlaştığı dünyamızda
hızla gelişen teknoloji ve ticaretin değişen kuralları işletmeleri daha iyi, daha yenilikçi, daha verimli olmaya zorlamaktadır. Düşünce yapımızı değiştirmemiz, gelişmiş ekonomileri incelememiz ve sürekli gelişim kültürünü benimsememiz gerekmektedir. Sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayabilmemiz için sektörel işbirliklerini benimsemeli bu kültürü hayata geçirme noktasında, başarıya odaklı bir işbirliği ile hedefimize ulaşma yönünde çaba göstermemiz gerekmektedir..
Dengelerin hızla değiştiği günümüz dünyasında, güçlerini birleştiren firmalar, pazarda söz sahibi olacaklar ve "azıcık aşım kaygısız başım” mantığıyla yürüyen işletmeler ise yok olmaya mahkum olacaklardır.
Pazarda güçlü olabilmek için, sürdürülebilirliğin sağlanması amacı doğrultusunda oluşturulacak iyi planlanmış iş birliği ile üretim kapasitesinin arttırılması, etkin satış ve pazarlama , ar-ge çalışmaları ve en önemlisi inovatif düşünce yapısıyla geliştirilecek yol haritası uzun vadede ortaya çıkacak global markaların temel taşlarını oluşturacaktır.
Gerçekleşecek iş birlikleri ile ortak hammadde satın alınmasından, ortak satış, ortak pazarlama, yurt dışı ve yurt içinde ortak mağaza zinciri kurma, ortak fuarlara katılma gibi konularda çok ortaklı yönetim yapısının benimsenerek stratejik yol haritası hazırlanması, pazarda sürdürülebilir rekabet avantajı sağlanabilmesi açısından çok önemlidir. Güçlerini birleştiren işletmeler doğru ve etkin kararlar aldıklarında, firmalarını geleceğe taşıyacaktır. Doğal olarak da tek başına hareket eden firmalardan çok daha güçlü olacaktır. Tabii ki bu süreç çok kolay olmayacaktır. Hedefimiz ne kadar büyükse, yolumuz da o kadar uzun ve zor demektir. Burada önemli olan yol arkadaşlarımızı ve güzergahımızı doğru belirlemektir. Başarının bir yolculuk olduğunu unutmadığımız sürece sonuç istediğimiz gibi olacaktır. Bu sonuca ulaşabilmemiz ise ancak uzlaşma, işbirliği ve dayanışmayla mümkündür.
Değişim zordur toplum olarak takım çalışmasına uzak düşünce yapımız, sektörde işbirliği yolunu daha da zorlaştırıcıdır. Bu bağlamda ortak bakış açısıyla, iş birlikçi yapıyı geliştirmek zorundayız, aksi taktirde sektörümüz ve ülkemiz açısından çok geç kalmış olabiliriz.