Dijital Dünyadan Kısa Haberler ve Odaklılık ;Güncel İstatistikler
Merhabalar ve İyi Haftalar ; Şubatın 2. Haftasında bilişim dünyasından kısa ve ders verici nitelikte kısa haberler vereceğim.
Merhabalar ve İyi Haftalar ; Şubatın 2. Haftasında bilişim dünyasından kısa ve ders verici nitelikte kısa haberler vereceğim.
GOOGLE - 12,5 milyar dolara satın aldığı Motorola’yı geçen hafta başı götürüp 3 milyar dolara Lenova’ya sattı. Herkes yakın gelecekte Google ile Apple tarafında mobil dünyada başlayacak olan teknoloji rekabetini büyük bir merakla beklerken, Google milyarlarca dolar zarar ederek markanın mobility bölümünü bir başka şirkete teslim etti. Bu olay bana "Odaklanma”nın önemini hatırlattı . Dünya’da hala arama motoru olarak Google’ı tercih etmeyen ülkeler varken,Yandex gümbür gümbür gelirken; buralardaki pazar payını genişletmeye ve arama teknolojisine odaklanmaya devam etmek dururken, teknoloji çemberi içerisinde ilgi alanını çok geniş tutan Google aldığı sonuçtan anlaşılan kendisi de mutlu olmadı. Odaklılığın önemi Anlaşılmıyor mu acaba?
Facebook,Messenger benzeri bağımsız uygulamaların sayısını arttırmayı düşünüyor;Facebook; Messenger özelliğini ana uygulamasından çıkartarak ayrı bir uygulama olarak sunmuş ve mesajlaşma alanında varlığını ilan etmişti.Aynı Şekilde INSTagramda 2 yıldır Fotoğraf paylaşım uygulaması olarak Facebook un sahip olduğu ayrı uygulamaların başında geliyor..
Facebook'un patronu Zuckerberg'in son açıklamaları ise Messenger gibi daha spesifik amaçlara yönelik yeni bağımsız Facebook uygulamalarının geliştirileceği yönünde.
Bu hamleler, Facebook'un oldukça detaylı (hatta kimilerine göre hantal) yapısının, dijitaldeki değişime uyumlaştırılması için atılan adımlar olarak görülebilir. Facebook'un iki yıldan bu yanasürdürdüğü mobile odaklanma stratejisinin ürünü olan Instagram'insatın alınması bunun iyi bir örneğiydi. Her ne kadar yeni bağımsız Facebook uygulamalarının hangi işlevlere sahip olacağı açıklanmasa da, söylentiler gelişmiş bir takvim uygulamasının yolda olduğu yönünde.
Farklı ve spesifik işlevlere özel uygulama geliştirerek pazarın her alanında rekabet etmek geçerli bir strateji gibi görünse de, her zaman basarili olmayabilir... Daha dunya geneline yayılmadan başarısızlığı nedeniyle yayından kaldırılan Poke uygulamasının anısı tazeyken, olumsuz ihtimalleri de düşünmek gerek. Kim bilir, belki de isleri Çeşitlendirmek isterken odağı kaybetmek başarısızlık getiriyordur?
Geçen Hafta Sony firması yaptığı açıklamada bilgisayar sektörünü bırakacağını açıkladı. Sony'nin ünlü laptop'larıVaio'larbütün dünyada yüksek satış rakamlarını yakalamış da olsa, son yıllarda özellikle mobil cihazların (akıllı telefonlar, tabletler vs) yaygınlaşması ile bilgisayar kullanımları da azalmaya başladı. Bu durum neticesinde birçok bilgisayar markası başka alanlara da yayılıp tabletler ve akıllı telefonlar gibi cihazlar üretmeye başladı. Sony hali hazırda birçok farklı teknolojik cihaz üreten bir firma olduğu halde, ünlü dizüstü bilgisayarlarını üretmeyi bırakacak olması şaşkınlık yarattı. Ama asıl şaşkınlık yaratan, ünlü firmanın çok ünlü televizyonlarının da risk altında olduğu dedikoduları. Dünyanın en iyi ekranlı televizyonları olarak sayılan Sony televizyonlara ne olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz.Bu da Odaklı olmak ile ilgili Son örnekti ..
2012 yılının Nisan ayında Facebook tarafından satın alınanInSTAGRAMplatformunun, 2010 yılının aralık ayında 1 milyon kullanıcısı varken, bugün kullanıcı sayısı 150 milyonun üzerine çıktı. SimplyMeasured şirketi tarafından 2013 yılının Ekim ayında yayınlanan rapora göre dünyanın en büyük markalarının %71'i Instagram'ıaktif olarak kullanıyor ve bu markaların tüketicilerle etkileşim oranları 2013'te 2012'ye göre %350 oranında artış gösterdi. Instagram kullanıcılarının %70'i günde en az bir kere platforma giriş yapıyor. Dünyanın en iyi markalarının %57'si haftada en az bir paylaşım yapıyor.Artık Pazarlama mecraları değişiyor
Sencebence.comsitesi ,DigitalAgedergisi için ülkemizin teknoloji alışverişi alışkanlıklarını araştırdı. Toplam 505 kişinin katıldığı çalışmaya, %62 erkek %38 kadın görüş belirtti.
Çalışmaya göre katılımcıların; %63,17'si Teknoloji mağazalarından alışveriş yapıyor. Bir teknoloji mağazasından alışveriş yapanların %68,65'i bir mağazaya giderek, %31,35'i ise internetten alışveriş yapıyor. İnternet üzerinden alışveriş yapmayı tercih edenlerin %71'i mağazaların kendi e-ticaret sitelerinden, %29'u ise diğer e-ticaret sitelerinden alışveriş yapıyor. En çok tercih edilen ilk 3 teknoloji mağazası ise %52,35 Teknosa, %17,87 MediaMarkt, %9,09 vatan bilgisayar- E-ticaret in önemi artıyor..
İş Bulma siteleri arasında çok popüler olan elemanonline.com sitesi2014 Ocak ayına ait istihdam verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre en fazla işçi ihtiyacı olan sektörlerin başında inşaat geliyor. İnşaat sektörünü ise bilişim, tekstil, eğitim ve gıda sektörleri takip ediyor. Türkiye'de son yıllarda hızla gelişen ve sürekli büyüyen inşaat sektörü istihdam konusunda da büyük bir pazar oluşturuyor. Ocak ayında toplamda 14bin ilanın girildiği göz önünde bulundurulduğunda, 2014 yılının ilk ayında %10'luk bir ilan yayını artışı göze çarpıyor. İstatistiklere göre en fazla ihtiyaç duyulan iş gücü muhasebe konusunda. İş arayanların ise en çok arattığı ilanların başında "eleman" pozisyonu gelirken, bunu takip eden pozisyonlar satış temsilcisi, sekreter, usta, mühendis ve ofis elemanı olarak devam ediyor. Aşağıda hem en çok iş ilanı yayınlayan sektörleri hem de iş arayanların en çok başvuruda bulunduğu sektörlerin oranlarını bulabilirsiniz.