Burak Yakın, ihracat hedefimiz net dedi

100 ton altın, 250 ton gümüş ve 400 milyon USD pırlantalı mücevher… Burak Yakın'ın ihracat hedefi net! Mücevher İhracatçıları Birliği başkan adayı Burak Yakın, yılda 100 ton altın, 250 ton gümüşten mamul takı ve 400 milyon Dolar pırlantalı mücevher ihracatı hedeflediklerini açıkladı. Sektörün bir bütün olduğunu ve kimseyi mıhlamacı, takozcu diye ayırdetmediklerini söyleyen Yakın, sektörün bir bütün olarak büyüyüp gelişmesi için seferber olduklarını belirtti ve projelerini anlattı.

100 ton altın, 250 ton gümüş ve 400 milyon USD pırlantalı mücevher… Burak Yakın’ın ihracat hedefi net!

Mücevher İhracatçıları Birliği başkan adayı Burak Yakın, yılda 100 ton altın, 250 ton gümüşten mamul takı ve 400 milyon Dolar pırlantalı mücevher ihracatı hedeflediklerini açıkladı. Sektörün bir bütün olduğunu ve kimseyi mıhlamacı, takozcu diye ayırdetmediklerini söyleyen Yakın, sektörün bir bütün olarak büyüyüp gelişmesi için seferber olduklarını belirtti ve projelerini anlattı.

 

Mücevher İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda başkanlığa aday olduğunu açıklayan Burak Yakın, sektörü ayrımsız bir şekilde bir bütün olarak kabul ettiklerini ve ihracata katkısı olan herkesin yeni yönetimde söz sahibi olacağını açıkladı. Engelsiz ihracat sözü veren Yakın, düzenlediği basın toplantısında ons üzerinden değeri artan ihracat verilerinin yanıltıcı olduğunu; aslında ihracatın artmadığını, azaldığını dile getirdi.


İhracatın önündeki engelleri kaldıracaklarını söyleyen Yakın, kur ve ons dalgalanmaları arasından azalan ihracatı artmış gibi göstermeyeceklerini ve halen 72 ton değerindeki işlenmiş altın ihracatını 100 tonun üzerine çıkartmayı hedeflediklerini belirtti ve "2014’te 1200’lerde olan altının ons fiyatı bugün 2000 doların üzerinde. Ons artarsa ihracat değeri artar, düşerse düşer, asıl görevimiz miktarı artırmak” dedi.


Mevcut yönetimin 2017 yılında 3,28 milyar dolar olarak devir aldığı mücevher ihracatına 2018 yılında külçe altının dahil edildiğini, bugünkü rakamların bu nedenle yüksek göründüğünü, 2021 ihracat rakamlarının 1,95 milyar dolarının külçe altın olduğuna dikkat çeken Yakın şunları söyledi:


"Unutmayalım ki ihracatımız kg bazında artarsa, ihracat ve istihdam artacaktır. İhracatçılarımız, has altın değerinden değil, işçilikten para kazanmaktalar. Azalan bir ihracatı, ons’un dolar bazında değer artışını ve külçe altın eklenmiş ihracat rakamlarını kullanarak, artmış gibi göstererek sektörü kandırmayacağımıza söz veriyoruz.”


Açıklamasında geçmiş dönemlerde sorumluluk üstlenen tüm Mücevher İhracatçıları Birliği başkan ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür eden Yakın; "Emeğe saygılıyız, bu nedenle kendimizden önceki yönetim kurullarının yaptıklarını kendimiz yapmış gibi dile getirmeden, tüm eski yönetimlerde görev almış meslektaşlarımızı onore edeceğiz. Onlar olmasaydı, onlar ellerinden gelenin en iyisini yapmasalardı bugün biz size 100 ton altın, 250 ton gümüş ve 400 milyon dolar pırlantalı mücevher ihracatı hedefi koyamazdık” diye konuştu.


Yönetim Kurulu’nun belli olduğunu, ama henüz açıklamadığını dile getiren Yakın, "Bizim asıl önemli farkımız yönetim kurulumuz değil, ön planda 25 çalışma komitemiz olacak. Bu komitelerimizdeki üyelerimizle Türk Mücevher Meclisi’ni oluşturacağız, sektörün sorunlarını belirleyip çözmek için yeni projeler üreteceğiz. Yönetim Kurulu olarak sektörümüze hizmet vereceğiz, sektörü sektörümüzün yönetmesini sağlayacağız” dedi.


Genel Kurulda üyelerin sorumluluk vermesi halinde yapacakları icraatları anlatan Burak Yakın, hazırlanan kitapçığı dağıttı. Kitapçıktaki icraatlar arasında, Kuyumcukent’in daha aktif olması, burada İhracat Destek Ofisi ve Alo İhracat Hattı ile ihracatçı sayısının artması ve mevcut ihracatçıların hem mevcut pazarlarının geliştirilmesi hem de yeni pazarlara yönlendirilerek işlerini geliştirmesi yer alıyor.


İstanbul Jewelry Show’un geçmiş yönetimlerdeki gibi etkili yönetilerek dünyadaki ilk 3 fuar arasına girmesini ve alım heyetini 2000’e çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Yakın, yurt dışında yeni fuarlar düzenleyeceklerini ve kurulacak "Pazar Araştırma Timi” ile üyelere ihracat koçluğu yapılacağını anlattı.


Sektörün en önemli sorunlarından birinin nitelikli personel istihdamı olduğunu belirten Yakın, sektörün ilerlemesi için ihtiyaç duyulan beyaz yakalı personel yetiştirme sorunu için bir eğitim merkezi kuracaklarını söyledi. Ayrıca, meslek liselerini destekleyeceklerini ve İş-Kur ortaklığında yapılacak bir Avrupa Birliği projesi ile ara eleman sorununu etkili bir şekilde çözeceklerini dile getirdi.


Önemli bir sorunun da Dahilde İşleme Rejimi olduğunu anlatan Yakın şöyle konuştu:


"Dahilde İşleme Rejimi geçmişte sektörümüz için etkili bir şekilde uygulanıyordu, oysa şimdi firmalarımız yararlanamıyor. Sektörümüz, neredeyse tüm hammaddesini, hatta ocaklardaki gaz ve petrolü bile ithal ediyor. Bu konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunacağız. Bir de Eximbank konusu var. Eximbank’tan kullandığımız kredilerdeki kur farklarından dolayı sektörümüz zarar görüyor. Dünyadaki rakiplerimiz kendi ülke Eximbank’larından altın kredisi kullanırken biz kullanamıyoruz. Buna da bir son vereceğiz ve sektörümüze altın kredisini sağlayacağız.”


Konuşmasında "HEPİMİZ BİRİZ”, "SEKTÖRÜ SEKTÖR YÖNETECEK” sloganlarının altını çizen Yakın, farklı bir ihracatçılar birliği yönetimi anlayışını yaşama geçirerek örnek olmak istediklerini belirtti. Sektöre emek veren herkesi bir bütünün parçaları olarak kabul ettiklerini belirten Yakın, sözlerine şöyle devam etti:


"Bu nedenle HEPİMİZ BİRİZ dedik. Bu nedenle kimseyi küçük görmeden, ayrıştırmadan, atölyesiyle, fabrikasıyla, rafinerisiyle, montürcüsüyle, mıhlamacısıyla, yani sektörün tüm paydaşlarıyla birlikte hareket edeceğiz. Her meslek grubuna ait çalışma komiteleri sorunları tartışacak, çözüm önerisi seçeneklerini değerlendirecek ve yönetim kuruluna iletecek. Bu komitelerde; üyelerimiz, ustalarımız, Mücevher İhracatçıları Birliği çalışanlarımız ve danışmanlarımız görev yapacak. Altı ayda bir kez de, bu komitelerimizle Türk Mücevher Meclisi olarak bir araya geleceğiz. 4 yılda bir, seçimden seçime değil, sürekli beraber olacağız.”


Daha genel kurul yapılmadan ve seçimler gerçekleşmeden sektörün kazandığını belirten Yakın, "Bakın, 4 yıldır düşürülmeyen nispi aidatları düşürmeyi gündeme getirdiler, 4 yıldır kapısından içeri girmedikleri Kuyumculuk Meslek Liselerini hatırladılar. 

Bugüne kadar bir defa bile Kuyumcukent’i, Vizyonpark’ı ziyaret etmeyen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı, bugün kapı kapı gezmeye başladı. Kendilerine sormak istiyorum: Daha önce neredeydiniz? Dünyanın en önemli kuyumculuk üretim tesisinin, birkaç firmanın boyunduruğu altına girmesine izin vermeyeceğiz. Biz seçim yarışına girince, sektörün sorunları olduğunu fark ettiler; bu bile daha seçim yapılmadan sektörün kazandığını gösteriyor” dedi.