Gümüş sektörü, GESAD bünyesinde, ayağa kalkmaya hazırlanıyor
GESAD Zor durumda olan gümüş el sanatlarıyla uğraşan esnafımıza destek olmak için kurduk diyen GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Garbis Gedikoğlu, Habergold.com'a yapmış olduğu açıklamada; " Derneğimiz 2006 yılından beri faaliyet göstermektedir. Çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Esnaflarımız arasında tasarım yarışması düzenleniyoruz.
GESAD Zor durumda olan gümüş el sanatlarıyla uğraşan esnafımıza destek olmak için kurduk diyen GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Garbis Gedikoğlu, Habergold.com’a yapmış olduğu açıklamada; " Derneğimiz 2006 yılından beri faaliyet göstermektedir. Çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Esnaflarımız arasında tasarım yarışması düzenleniyoruz.
Birinci gelen esnafımızın yapmış olduğu ürünü bir mağazaya satıyoruz veya teşhir amaçlı vitrinlerde sergilenmesini sağlıyoruz. İkinci ve üçüncü esnaflarımızın yaptığı ürünler için kendilerine ödüller veriyoruz. Ve bu sayede esnaflarımız arasında bir teşvik meydana getirmeye çalışıyoruz” dedi.
Habergold.com’un sorularını yanıtlayan GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Garbis Gedikoğlu, sorularımıza şöyle cevap verdi;
--GESAD’a bağlı kaç üyeniz var?
Derneğimize 100-110 esnafımız kayıtlı bu sayı önceki senelerde daha fazlaydı. 180 esnafa yakındı yalnız zaman ilerledikçe esnaflarımızdan kendi isteğiyle ayrılanlar işyerlerini kapatmak zorunda olanlar ve emekli olup mesleği bırakanlar bulunuyor.
--GESAD bu yıl fuara katılıyor mu?
Katılıyoruz bu sene bizden büyük bir katılım olacak GESAD derneği olarak, hummalı bir çalışma içerisindeyiz. Planlarımızı, projelerimizi hazırlamaktayız. Aslında, biz fuarlara alışık değiliz bugüne kadar, fuarlara katıldığımız enderdir ama biz derneğimizle beraber bu az katılımı daha tabana yayma içerisindeyiz. Fuarda GESAD olarak bütün ürünlerimizi orada sergileyeceğiz.
Bende GESAD başkanı olarak büyük bir katılım bekliyorum. Yakın zamanda Almanya’da fuara gittik. İMMİB bize destek olarak orada bir stand açmamızı sağladı. Bazı sıkıntılardan dolayı ürünlerimizi Almanya da ki havalimanında bırakmak zorunda kaldık ve ürünlerimizi sergileyemedik. Kataloglarımızı götürebildik. Biz orda şunu fark ettik. Bizim işçiliğimizle yaptığımız ürünlerin kalitesiyle oradaki yapılan ürünlerin arasında çok fark var orada gördüğümüz ürünler daha basit ve az kalitesi olan ürünler ve biz bundan sonra fuar takvimi oluşturacağız sağ olsunlar İMMİB-İKO bize bu konuda destek sağlıyorlar.
--İTO ve İKO size nasıl bir destek sağlıyor?
Bu konuda İKO ve İTO bize güzel bir şekilde destek sağlıyorlar. Derneğimize fuar alanlarında kolaylık sağlıyorlar. Özellikle Bu MART da yapılacak olan fuarda büyük katkı sağladılar.
Bunların yanında derneğe üye olan bazı esnaf arkadaşlarımız fuar konularında çekimser davranıyor. Fuar için ödeme yapmaktan çekinceleri var. Kendilerine bir getirisinin olmadığını düşünüyorlar ve bu kişiler bu derneği kurarken işin başındaydılar. Yarını düşünmeden hareket ediyorlar. Bunun tam aksine hareket eden arkadaşlarımızda mevcut. Derneğe büyük katkıları olan arkadaşlarımız bizi şevklendiriyorlar, biz bir fikir beyan ettiğimizde maddi manevi destek sağlıyorlar.
--Gümüş piyasasında ki, diğer sanatkarlara ne söylemek istersiniz?
Bize gelip derneğimize üye olmalarını isteriz. Çünkü derneğimiz bütün gümüşçülerin derneği. Burada bir şeyler olacaksa bundan her arkadaşımız yararlanacak.
Biz şu anda rozetimizi yapıyoruz. Arkadaşlarımızdan biri sağ olsun düşünmüş ve uygulamış..
Bizde destek veriyoruz ve bununla alakalı çalışıyoruz en yakın zamanda GESAD olarak rozetimizi dağıtacağız.
--İKO seçimleri hakkında ne düşünüyorsun?
Tabiî ki hayırlı olsun. Bu tür dernekler, odalar sektör için güzel şeyler. Birlik ve beraberlik olmadan bir yerlere gelinemez, ilerleyemeyiz..
--Döviz Kurlarının hareketlenmeleri sizi ne kadar etkililyor?
Elbette etkiliyor. Ama biz TL üzerinden işçiliğimizi alıyoruz. TL üzerinden çalışan bi kesimiz ama bizim aldığımız işçiliğin dolar karşısında değeri düşüyor.
--Üretim açısından geçmiş ile bugün arasında ne gibi farklar var?
Geçmişteki ortamımız çok daha güzeldi. Şimdi o kadar iyi değil. Önceden bir haftada 15-20 kilo iş yapıyorduk. Şimdiki şartlarda 5-10 kilo iş yapabiliyorsun ve artık çırak yetiştirilmiyor.
Bu konuda sıkıntılarımız var. Artık çırak olmadığı için mesleği devam ettirecek kimse kalmıyor. Meslek liselerinden ne kadar yetişecek kişiler gelip burada kendilerini yetiştirecek.
Ben 60 yaşına geldiğimde belki işi bırakacağım. Benim yanımda çalışan insanda 45-50 yaşına gelecek emekli olacak. Ben bırakırsam oda işi bırakacak, alttan yetişen bir eleman olsa bu gibi sorunlar olmayacak iş devam edecek.
Artık her şey zorlaştı. Önceden iş vardı, çekiçleri örsleri yaptırıyorduk, kullanıyorduk. Şimdi yaptırsak süreklilik olmadığı için, o malzeme orada çürüyecek, bizim işimiz zor bir iş önceden güzeldi ama şu anda öyle değil.
Ayrıca şimdiki nesil gümüş kullanmıyor, bunun yerine metal-cam vb aksesuarları kullanıyorlar. Kullandıktan sonra çöpe atıyorlar ama gümüş öyle değil her zaman değerini koruyan bir maden ve eşya özelliği taşıyor.
Mesela eski ustalardan bir ürün önüme geldiği zaman alıp saklarım, o tür işler bir daha bulunamayan bir ürünler ve bu eşyalar-takılar Osmanlı tarzı işlerdir, eski teknikler kullanılarak yapılırlar. Bizim işlerimiz el işidir makine bizim işlerde pek kullanılmaz.
--Son olarak sektördekilere ne söylemek istersiniz?
Herkesin duyarlı olmasını bekliyorum. Derneğimizi bugün ben yönetiyorsam, yarın bir başkası yönetebilir. Bunun için birbirimize saygılı olmamız gerekir. Birbirimizin söylediklerini yanlış anlamamak gerekir.