Döviz cinsinden borçlanmadaki azalma, borcun GSYH’YE oranındaki azalma son dönem kredi derecelendirme kuruluşlarının üzerinde durduğu konular arasında.
Yerel seçimlerden çıkan sonuç ilk hafta fiyatları geri çekerek borsanın ivme kazanmasına sebep olsa da, faizler konusunda hükümet ile TCMB arasındaki fikir ayrılıkları Ankara kulislerinde bazı dedikodulara sebep oluyor. Bu durumun fiyatlara etkisini ilerleyen günlerde göreceğiz ancak ekonomi yönetimindeki isimlerin görevleri ile ilgili haberler fiyatlarda dalgalanmaya sebep olabilir. 2’li seviyelere alıştırılmış dolar kurunda bu seviyeye yakın seyretme ve hemen altında oluşabilecek seviye hızlı bir şekilde faiz indirimini gündeme getirir ki bu kuru inmiş olduğu noktadan yukarı taşıyacaktır. Yabancı sermaye akışının azalma riski ve kamu finansmanıyla ilgili son gelişmeler ekonomik tehlikelerin sona ermediğinin açık göstergesidir.
Teknik tarafta, Merkez Bankasında tutulan zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceğine dair haberlerle az da olsa gerileyen kurlar, sepeti 2,64-2,66 bandına, gösterge tahvil faizini 11,44 e cekmişti. Hareketli ortalamaların dışına çıkabilmesi için yukarı yönde 2,40 aşağı yönde 2,10 haricinde işlemler görülmesi gerekli. Altın , Çin hükümetinin teşvikleri artırma ihtimali ile, önceki hareketlere bakılarak belirlenen destek-direnç seviyelerinden biri olan 1308 seviyesini test etmiş bulunuyor ancak daha aşağıya gitmeden tutunmuş durumda. Ukrayna ve Asya’dan gelecek olan haberlerle yön tayin edecek. ve Kırım konusundaki endişe azaltıcı haberlerin gelmemesi ve risk teşkil eden uluslararası gelişmeler onsu 1322 direncinin üstüne atmış bulunuyor. Haftanın önemli verileri arasında TÜFE, Konut Başlangıçları ve Sanayi Üretimi yer alıyor , bu verilerde gelebilecek beklenti üzeri datalar 1325’i aşamayan onsu bir alt destek noktası olan 1309’a geri çekebilir. Tersi durumda 1280’den başlayan yukarı trendin devamı 1340 direnciyle karşılaşır.